Als u heeft gekeken om LED verlichting aan te schaffen, zult u vast gemerkt hebben dat er veel specificaties en termen voorbij komen. Hiermee kan heel specifiek aangegeven worden wat voor LED lamp het precies is en waar het lampje geschikt voor is. Hier worden alle belangrijke termen even uitgelegd, zodat het een stuk gemakkelijk wordt om de geschikte LED lamp uit te kiezen!

 

led termen LED betekenis

De afkorting LED komt van het Engelse “Light Emitting Diode. Dit betekent een lichtgevend element. Een LED lamp is natuurlijk ook een element dat licht geeft. De kenmerken en specificaties van LED verlichting worden echter met meerdere termen aangeduid, deze leggen we ook even uit.

 

De fitting van LED lampen

De fitting van LED verlichting is het uiteinde van de lamp, waarmee u de spot kunt installeren. De E14 fitting is bijvoorbeeld een heel gebruikelijke fitting. U kunt dan een lamp plaatsen door de lamp in de houder te schroeven. Elke fitting kent eigen afmetingen en een eigen manier van aansluiten.

 

Het wattage van LED verlichting

De LED lamp heeft een vermogen nodig om te kunnen branden. Het aantal Watt zegt iets over dit vermogen. LED verlichting heeft veel minder wattage nodig om goed te branden in vergelijking met reguliere lampen, dit maakt LED verlichting juist voordelig!

 

Het voltage van een LED spot

Voltage wordt gebruikt om de elektrische spanning te verwoorden. In Nederland kennen we een gebruikelijke spanning van het stroomnet, deze is 230 Volt. 12 of 24 Volt lampen kunnen meestal ook gewoon gebruikt worden met een toepassing. Het aantal Volt van een LED lamp geeft aan hoeveel energie er door de led spot heen komt.

 

Een transformator voor een lamp

Een 230 Volt lamp kan gewoon direct op stroomnet worden aangesloten, dit is namelijk ook 230 Volt. Maar er zijn ook veel lampen met een lage spanning, zoals een 12 of 24 Volt LED spot. Deze lampen kunnen dan met een transformator (ook wel trafo genoemd) worden aangesloten. De trafo verandert namelijk de spanning en zet het voltage van de stroom om. Dan kan een 12 Volt lamp gewoon weer op 230 Volt worden aangesloten.

 

De levensduur van LED verlichting

De lange levensduur van een LED lamp is een bekend voordeel. De gemiddelde levensduur van een lamp wordt meestal ook aangegeven, dit wordt gedaan aan de hand van branduren. Heeft een LED lamp 30.000 branduren? Dan betekent het dat de spot 3000 dagen kan branden, als deze 10 uur lang per dag aanstaat. Na dit aantal branduren zal de lamp waarschijnlijk opgebrand zijn.

 

Schakelcycli als levensduur

Met branduren wordt de levensduur van de LED lamp aangegeven, maar de levensduur kan ook worden aangegeven op basis van schakelcycli. Een lamp gaat doorgaans heel vaak aan en uit en ook dit heeft invloed op de levensduur. De schakelcycli geeft aan hoe vaak een lamp aan- en uitgeschakeld kan worden voordat het lampje aan vervanging toe is.

 

Het aantal lumen van een lamp

Om de lichtopbrengst van een LED lamp aan te duiden, wordt het aantal lumen (LM) gebruikt. Is uw oude lamp stuk gegaan en zoekt u eenzelfde lampje weer? Vergelijk de lamp dan met het aantal lumen. Dit is namelijk een heel goed meetpunt.

 

Aantal lux van een LED spot

De term lux (LX) geeft aan wat de hoeveelheid licht is per oppervlakte. Over het algemeen wordt dit per vierkante meter uitgedrukt. Meestal wordt hierbij ook de hoeveel licht aangegeven.

 

Candela als hoeveelheid licht

Er is nog een manier om de hoeveelheid licht aan te duiden, maar dan gaat het over het licht in een bepaalde richting. De term Candela (CD) geeft dit aan.

 

Lichtkleur met Kelvin

Om de kleur en temperatuur van het licht te omschrijven, wordt de maatstaf Kelvin gebruikt. Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer de lichtkleur. 6500 Kelvin (K) is heel koude lichtkleur. Een gewone, warm witte verlichtingskleur heeft 3000K. Met 2100K beschikt u over een heel warme lichtkleur.

 

RGB kleuren

Als u een speciale verlichtingskleur zoekt, dan komt u waarschijnlijk uit bij de term RGB. Dit is een afkorting van de kleuren rood, groen en blauw. Deze primaire kleuren zijn de basis van alle mogelijke kleuren. Met een RGB LED lamp wordt het dus mogelijk om iedere lichtkleur te verkrijgen.

 

Een RGB controller gebruiken

Om de lichtkleur van een RGB LED lamp te bedienen, heeft u een RGB controller nodig. Over het algemeen wordt er een afstandsbediening met de RGB controller gecombineerd, zodat u de kleuren op afstand kunt bedienen en wijzigen. Het is ook mogelijk om een programma in te stellen, zodat u een prachtig kleurenpallet door uw ruimte krijgt.

 

De IP waarde van LED verlichting

Met de IP normering wordt de stof- en waterdichtheid van een LED spot aangeduid. De IP waarde wordt aangegeven met twee cijfers, waarbij het eerste cijfer de bescherming van vaste stoffen aangeeft en het tweede cijfer de bescherming van vloeistoffen. Een LED lamp met een waarde van IP20 is bijvoorbeeld niet waterdicht, maar een lamp met een waarde van IP67 is volledig waterdicht en houdt stof goed tegen. Deze waarde is met name heel belangrijk als u verlichting voor buiten zoekt.

 

De kantelhoek van de lamp

De kantelhoek wordt meestal ook genoemd bij inbouwspots- en armaturen. De kantelhoek kan bijvoorbeeld 25 graden zijn. Dat wil zeggen dat het lampje in de armatuur nog 25 graden te verstellen is. U kunt de hoek van de lamp dus nog bijstellen met het aantal graden van de kantelhoek.

 

De stralingshoek van een LED lamp

De stralingshoek is ook wel een ander woord voor een lichthoek. Dit geeft aan hoe breed het oppervlakte is waar het licht schijnt. Met een stralingshoek van 180 graden, heeft u bijvoorbeeld een heel breed verlicht oppervlakte. Wilt u liever een LED lamp die niet zo ver in de breedte schijnt? Dan kunt u bijvoorbeeld beter een LED spot met een stralingshoek van 30 graden kiezen.

 

Armatuur

De armatuur is de behuizing voor een LED spot. Dit is waar u het lampje in kunt draaien. Meestal wordt er gebruik gemaakt van inbouwarmatuur met veel voorkomende afmetingen van de LED lamp. Plaats de armatuur op bijvoorbeeld het plafond en hier kunt u de lamp in draaien, zodat u beschikt over uw verlichting.

 

Wat betekent retrofit

Retrofit is een term die heel vaak wordt gebruikt. Het is dan ook best wel een belangrijke specificatie. Retrofit betekent namelijk dat een LED lamp afmetingen heeft, die hetzelfde zijn als een reguliere lamp. Hierdoor heeft de armatuur geen aanpassingen nodig en is het mogelijk om een LED spot direct te installeren. Wel zo makkelijk natuurlijk!

 

De CRI van de LED lamp

Met de CRI index wordt aangegeven hoe goed de kleurweergave van de LED spot is. Mensen nemen lichtkleuren waar en het aantal Ra geeft aan op welke manier. Hoe hoger het aantal Ra, des te beter wordt het licht waargenomen. Is de CRI index hoger dan 80, dan zijn de kleur weergevende eigenschappen erg goed.

 

Een stabilisator voor een lamp

Ook in campers, boten of auto’s is verlichting behoorlijk handig. Maar er is niet altijd stroom aanwezig. Dan biedt een accu uitkomst, zodat de verlichting met een accu gewoon gebruikt kan worden. De spanning van een accu kan alleen wel eens fluctueren. Hiervoor gebruikt u een stabilisator, dan blijft de spanning stabiel.

 

De powerfactor

Een LED lamp zet een bepaald vermogen om in werkelijk licht. Om dit goed aan te duiden, wordt de powerfactor gebruikt. Dit is dus eigenlijk het werkelijk vermogen van de LED spot. Is de powerfactor 0,9? Dan wordt er 90% van het vermogen van de lamp gebruikt om werkelijk licht te produceren.

 

SMD LED

“Surface Mount Device” (SMD) betekent dat het elektrische element gelijk gesoldeerd kan worden, op bijvoorbeeld een plaat. SMD is een nieuw type LED en deze kleine lampjes kunnen veel licht geven. Deze LEDjes worden ook gebruikt in een LED strip.

 

COB LED

De COB technologie is het nieuwste type LED. COB is een afkorting van “Chips on Board”. De COB LED is zo gemaakt, dat er meerdere LEDjes in een omhulsel zit, waardoor het een hele krachtige LED wordt.