opc_loader

Stein maakt overstap naar LED-verlichting

Stein maakt overstap naar LED-verlichting

De gemeente Stein heeft er voor gekozen om in de tweede helft van 2014 de overstap te maken naar LED-verlichting voor haar straatlantaarns. Deze beslissing werd genomen op de gemeenteraad van 26 juni. Deze aanpassing moet er voor zorgen dat de openbare verlichting in de gemeente een stuk energiezuiniger zal worden, maar daarnaast moet ze ook milieuvriendelijker zijn en zorgt de aanpassing voor dalende onderhoudskosten. De gemeente benadrukt daarbij dat de vervanging van de huidige verlichting door LED niet in één keer plaats zal vinden. De vervanging zal jaarlijks plaatsvinden bij het veranderen van de armaturen die ouder zijn dan 15 jaar. Tussen 2014 en 2017 zou de totale vervangingsinvestering 2020 LEDs bedragen. Dit zou overeenkomen met een kostprijs van 962.000 euro.

 

Minder hoge beheerskosten

Door de jaren heen heeft LED-verlichting een enorme evolutie meegemaakt. Deze evolutie heeft de gemeente Stein er toe aangezet om haar huidige beleid aan te passen. Gemiddeld zou een LED armatuur zo'n 30 procent duurder zijn dan de conventionele variant, maar de vele voordelen die verbonden zijn aan het gebruik van deze LEDs wegen daar ruimschoots tegenop. Neem nu bijvoorbeeld de levensduur. LED units beschikken tegenwoordig over een levensduur van zo'n 20 jaar. Dit zorgt er voor dat de kosten voor het beheer en onderhoud aanzienlijk gedrukt kunnen worden. Deze worden structureel verlaagd van 282.000 euro in 2014 naar 258.000 euro tegen 2017.

 

Energiebesparing

De besparing die plaatsvindt op de beheers- en onderhoudskosten zijn interessant, maar er is meer. Het doel van de gemeente Stein is namelijk om gebruik te maken van een openbare verlichtingsinstallatie die niet alleen milieuvriendelijk en duurzaam is, maar daarnaast ook energiezuinig. LED-verlichting draagt wat dat betreft dan ook structureel bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en daarnaast kenmerkt het zich eveneens door een interessante energiebesparing. Dit alles zorgt er voor dat de gemeente Stein door deze bewuste keuze in de toekomst gebruik zal kunnen maken van een milieuvriendelijke, duurzame en energiebesparende openbare verlichtingsinstallatie.

 

Bron: https://www.gemeentestein.nl/actueel/nieuws_3847/item/stein-stapt-over-op-led-verlichting_31421.html

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.