opc_loader

Hogere aankoopprijs LED zo terugverdiend

Hogere aankoopprijs LED zo terugverdiend

Peter Groot en Rolf Heynen, de initiatiefnemers van het LED Trendrapport lieten hun licht even schijnen op de huidige situatie op de verlichtingsmarkt en de evolutie die deze zal meemaken naar de toekomst toe. Reeds meer dan 50 jaar wordt LED aanzien als de meest veelbelovende technologie op de verlichtingsmarkt. De potentie van dit type verlichting is zo groot dat algemeen wordt aangenomen dat binnen 10 jaar het merendeel van alle verlichting in de wereld zal bestaan uit LED. Door middel van energiebesparende maatregelen zal de overheid een niet onbelangrijke voortrekkersrol gaan spelen.

 

70% van de lichtmarkt bestaande uit LED

Het adviesbureau McKinsey heeft in het verleden reeds aangegeven dat er een grote evolutie plaats zou vinden op de verlichtingsmarkt. Die evolutie stelt dat tegen het jaar 2020 zomaar even 70 procent van de lichtmarkt zou bestaan uit LED ten opzichte van 20 procent tegenwoordig. Bekijken we de toepassing van LED-verlichting op de huidige verlichtingsmarkt, dan stellen we vast dat vooral de zakelijke markt een voortrekkersrol heeft vertegenwoordigd. In 40 procent van de bedrijven wordt tegenwoordig namelijk reeds LED-verlichting toegepast. Dit zorgt er voor dat er tegenwoordig reeds meer LED-verlichting wordt verkocht dan spaarlampen.

 

Twijfel over prijs en kwaliteit

Hoe interessant het integreren van LED-verlichting in uw bedrijf of woning ook mag zijn, veel mensen hebben nog altijd hun twijfels over dit type verlichting. De eerste twijfel heerst in verband met de aankoopprijs. In vergelijking met andere verlichtingsmogelijkheden ligt de aankoopprijs van een LEDlamp namelijk aanzienlijk hoger. Dat klopt, alleen dient u dit in perspectief te zien met het groter aantal branduren. Gloeilampen hebben bijvoorbeeld niet meer dan 1000 branduren terwijl een LEDlamp tot over 15.000 uren branduren kan beschikken. Dit alleen al is voldoende om de hogere aankoopprijs te rechtvaardigen en dan hebben we het nog niet eens gehad over de structurele energiebesparing die op deze manier plaatsvindt.

 

Energiebesparing

Los van de aankoopprijs en het aantal branduren levert het gebruik van LED-verlichting u een periodieke energiebesparing op van zomaar even 75 procent in vergelijking met de traditionele gloeilampen. Tijdens de levenscyclus van een gloeilamp verbruiken de 1000 branduren zo'n 9 euro aan energie. Een LED-lamp verbruikt voor eenzelfde aantal branduren amper 2 euro aan elektriciteit.

 

Bron: https://www.ed.nl/mening/opinie-prijs-leds-is-zo-terugverdiend-1.4592445

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.