opc_loader

Ledspot groeit sterk, spaarlamp blijft achter

Ledspot groeit sterk, spaarlamp blijft achter

Het voorbije jaar hebben inwoners van Nederland twee keer zoveel ledverlichting aangekocht als het jaar ervoor. De stijging van het aantal verkochte ledspots is aanzienlijk groter in vergelijking met andere jaren. Het aantal verkochte spaarlampen is daarentegen sterk afgenomen. Opvallend detail is dat daardoor de totale verkoop van energiezuinige verlichting eveneens sterk is gedaald met zomaar even 10 procent. Deze cijfers zijn afkomstig uit het jaarverslag van de stichting LightRec. Deze stichting is belast met de inzameling en recycling voor producenten en importeurs van verlichting in Nederland. Ondanks het feit dat er dus minder verkoop heeft plaatsgevonden werd wel meer verlichting ingezameld voor recyclage.

 

Dalende trend

De daling in de verkoopcijfers op vlak van verlichting werd reeds ingezet in het jaar 2010 en lijkt vooral de spaarlampen en armaturen te treffen. Spaarlampen tekenen inmiddels namelijk een verlies op van 35 procent. Bij armaturen is het verlies beperkter tot 12 procent. Opmerkelijk is ook dat TL-buizen het wel nog altijd goed blijven doen. De verkoop van dit type verlichting bleef dan ook relatief gelijk. De reden voor de dalende verkopen op vlak van verlichting zou volgens LightRec grotendeels te wijten zijn aan kabbelende bouw.

 

Stijging van de inzameling

LightRec heeft er voor gekozen om aan Wecycle de opdracht te geven om de inzameling en recyclage te regelen van lampen en armaturen. In 2013 zamelde dit bedrijf meer verlichting dan het jaar ervoor. Het zou gaan om in totaal maar liefst 4 miljoen kilo aan spots en armaturen. Dat is een stijging van 2 procent ten opzichte van het jaar 2012. Concreet in cijfers betekent dit dat er 33 procent van het totale gewicht aan spots en 21 procent aan armaturen op de markt is ingezameld. LightRec stelt zeer tevreden te zijn met deze cijfers.

 

Toekomstperspectief

De manager van LightRec, namelijk Jeroen Bartels liet weten tevreden te zijn met de resultaten, maar stelt ook meteen dat de stichting haar taak nog niet heeft vervuld, in tegendeel. Volgens een nieuwe Europese richtlijn dient maar liefst 65 procent van het gewicht aan alle elektrische apparaten op de Nederlandse markt ingezameld te worden voor recycling tegen het jaar 2019. Deze doelstelling richt zich niet op een specifieke productgroep, maar toch zullen we alles in het werk stellen om dit percentage voor verlichting te behalen.

 

Bron: https://www.duurzaamnieuws.nl/ledlamp-sterk-opkomst-recycling-spaarlamp-kan-beter/

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.