opc_loader

Een grondspot voor mooie tuinverlichting

Een grondspot voor mooie tuinverlichting

Tuinverlichting zorgt voor een mooie sfeer in uw tuin, of biedt een praktische functie om paden of de oprit te verlichten. Een grondspot is een goede optie om de tuin sfeervol op te lichten. Er zijn twee soorten grondspots die goed gebruikt kunnen worden en makkelijk te plaatsen zijn.

 

Opbouwspot of grondspot

De twee spots kennen een belangrijk verschil: De opbouwspot (ofwel prik spot) is bovengronds en ondergronds is de grondspot. De grondspot is echter alleen goed te gebruiken bij een gelijke grond zoals tegels, hout, gras of grind. De grond moet echter wel ergens op schijnen, bijvoorbeeld op een boom of op het huis, om het licht te kunnen reflecteren.
De opbouwspot wordt gebruikt bij een zachte grond, waar de spot ‘in te prikken’ is. Deze spot is flexibel in gebruik: U kunt de spot alle kanten op laten richten om uw object in het licht te zetten.

 

Lampgebruik in grondspot

Welke lichtbron u wilt gebruiken in de grondspot is volledig aan u. Kies voor een halogeenlamp met reflector, spaarlampen, LED verlichting of grondspots met HQI of natrium licht. De verschillende soorten lampen hebben effect op de hoeveelheid licht, op het energieverbruik en ook op de kleur. Met LED verlichting kunt u bijvoorbeeld allerlei verschillende kleuren gebruiken!

 

De grondspot installeren

Het is niet heel lastig om de grondspot te installeren, maar indien u twijfelt, kunt het uiteraard door een installateur laten doen. Als eerste moet u een stuk rubbersnoer (ook wel neopreensnoer genoemd) aan de grondspot monteren. In sommige gevallen is er al een stuk rubbersnoer aan de spot gemonteerd. Daarna gebruikt u een gietmof. Dit is een verbindstuk waar meerdere kabels met elkaar verbonden kunnen worden. Het rubbersnoer mag met de gietmof aan de grijze grondkabel gemonteerd worden en afgegoten met hars voor een waterdichte verbinding.

 

Het plaatsen van de grondspot

U kunt nu de grondspot een mooi plekje geven! Let er bij het plaatsen dus wel op, dat er minimaal tien centimeter langs de grondspot en minimaal dertig centimeter onder de grondspot grind gelegd wordt. Het gebruik van grind zorgt voor een goede waterafvoer (zand houdt het juist vast).

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.