opc_loader

Verkies de ledspot boven de halogeenspot

Verkies de ledspot boven de halogeenspot

De Consumentenbond deed onderzoek naar de prestatie van ledspots en halogeenspots. Hieruit is gebleken dat de ledspot over het algemeen beter presteert dan de halogeenspot: ze zijn zuiniger, gaan langer mee en het licht lijkt het meest op dat van de gloeilamp. Echter zijn halogeenspots nog steeds populair, omdat deze de beste lichtkwaliteit hebben en dus het mooiste licht uitstralen.

Ledverlichting verbruikt ongeveer 80 procent minder stroom vergeleken met halogeenlampen, en zelfs 85 procent minder dan gloeilampen. De spaarlamp is ook zeer zuinig, hoewel het bij deze lamp wel lang duurt voordat het licht de volledige intensiteit heeft bereikt. Bovendien kunnen spaarlampen slecht tegen kou en bevatten ze de milieuonvriendelijke stof kwik.

De winnaar

Er werden 33 led- en halogeenspots van 230 volt en 4 van 12 volt getest door de Consumentenbond. Onder de spots van 230V bleken de beste twintig lampen allemaal led spots te zijn. Ook bij de lampen van 12V eindigde de halogeenspot onderaan. De enige ledspot die een onvoldoende kreeg (4,9) was de GP Lighting 069171-LDMEI 7W.

De spot die het beste presteerde in de test was de niet-dimbare versie van de Philips Twistline . De ‘beste koop’ is de ledspot MK-HDPO301 van het Kruidvat.

U vindt het complete onderzoek in de Consumentengids.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.